Poznámky čajového snoba

Vždy som si myslela, že mám rada zimu – až kým som sa nepresťahovala do Fínska, kde je zima FURT. :P Dneska je -17C, mrte snehu a keďže som chorá a cítim sa jak vecheť, nemôžem z bytu ani vystrčiť nos. 

Och joj. -.-

O nejakom vysedávaní v kaviarni a liečení sa bylinkovými čajmi, ako by som to mala možnosť robiť v BA (pri menej vechťovitom pocite a nižšej teplote) mi ani nehovorte. Tuná v Pitäjänmäki nikde nie je nablízku žiadna kaviareň, a aj keby bola, nikde nemajú bylinkové čaje.

To ma privádza k dnešnej téme – AKÁ JE ČAJOVÁ KULTÚRA VO FÍNSKU?

Vetou holou: ŽIADNA.
Vetou rozvitou: Vôbec žiadna.

Hahaááá, ale teraz vážne. Čajová…? Kultúra…? Ku….ČO?! O_o Niekto mi nadáva?! Nie fakt, aj keď je v Helsinkách pár príjemných čajovní, Brezák hovorí, že obsluha (žeby bola? neverííííím) príjemná nie je, a na otázky o čajoch sa tvária kyslo a odporne, akože “ako-to-že-to-sám-nevieš-ako-chutí-Senča-čaj-ty-debil”.

Mimo čajovní v kaviarňach nájdete poväčšinou krabičku s rôznymi typmi čaju nevábnej kvality (ale ja som čajový snob, takže mne je skoro všetko nevábne, okrem Taylors of Harrogate wtf) á la obľúbený LIPTON, a ak máte šťastie, natrafíte na Twinings. Dosť často je ale na výber miestna značka Forsman, ktorá má relatívne pitné čaje, ale neviem, prečo musia byť VŠETKY typy niečím ochutené. 

Z týchto značiek sa sem ale nedodávajú všetky typy čajov (rozumej čierny, zelený, biely, červený, bylinkový…a listový, sáčkový + čaje v mušelínových vreckách), takmer všade nájdete len tieto čaje:

  • 2-3 typy čierneho (napr. Darjeeling, Earl Gray, English Breakfast), v prípade, že v krabičke je Forsman čaj, máte na výber čierne ochutené zmesi s romantickými názvami á la “Karibské slnko” a “Modrý úsvit” a čo ja viem čo, je to jedno, lebo všetky sú na hovno

  • 2-3 typy zeleného a VŽDY majú nejakú príchuť (napríklad zelený čaj s marhuľami…no díki vole, již jsem blil)
  • rooibos, VŽDY s príchuťou – našťastie liptoňácky Rooibos Spice je veľmi dobrý, takže ak mám možnosť dať si ten, nefrflem :)

To je všetko. Ešte nikdy som tu nikde nevidela žiaden bylinkový čaj na výber, maximum byliniek má lacná značka Rainbow v potravinách S-Market (či K-Market? sa mi tie reťazce mýlia), ktorá má nejakým zázrakom mätový čaj. Minule som ho ochutnala na návšteve u Ilkku a bol mätový, takže dobre. :)

Ak by ste si mysleli, že severská krajina, ktorá má po ko….berec všade šípok bude vyrábať šípkový čaj, máte pravdu, aj to sa tu dá niekedy kúpiť. Ale tým asi naozaj končíme, bylinky tu proste nefičia. 

Jo, a tieto bylinkové čaje NIKDY nie sú v kaviarňových a reštauračných čajových krabičkách a takisto ich nikto nemá doma, okrem Ilkku asi. 

A tak som nútená aj o 22.00 piť čierne čaje (ako teraz na rodinných návštevách – všetci majú doma LEN čierny čaj), potom nemôžem spať a vyzerám príšerne. First world problems, ja viem, ale aj tak!

Čo sa týka obsluhy a prezentácie čaju, je to ešte väčšia bieda. Väčšinou tu totiž obsluha nie je a tým pádom ani žiadna prezentácia.

Proste si zeberete šálku zo stojanu, nalejete si do nej horúcu vodu z veľkej chujoviny označenej ako “kuuma vesi” (horúca voda), z krabičky povedľa si vyberiete jeden z pár typov čajov, strčíte si to do šálky, zaplatíte a je to. Ak chcete, vezmete si ešte cukor/stéviu/med + lyžičku a idete si sadnúť. 

V naozaj vymakaných kaviarňach, ako napríklad Café Esplanad v absolútnom centre mesta vám čaj štýlovo podajú v malom čajníčku a čaj je dokonca sypaný!, ale aj si za to fajne zaplatíte. A tiež tam nie je obsluha, všetko si beriete a nosíte sami (predstavte si, že v Kaffee Mayer na Hlavnom nám. by nebola obsluha a chodili by ste si k pultíku po kávu a koláč – NO ASI TAKÁ LOGIKA TO JE.).

V skratke: Sedláčina jak hovado! 

O veciach typu, že keď si vezmete napríklad Twinings čaj, NIKDY nie je v Twinings šálke a nikdy nedostanete takú tú malú mištičku na odloženie čajového sáčka sa už ani nezmieňujem, to je samo-sebou, že NIE.

Podobne je to s kávou, ale ešte horšie, lebo sa tu pije taká filtrovaná hnusná žbrnda v pohároch veľkosti demižóna, a aj keď nie ste barbar a objednáte si napríklad espresso, podajú vám ho cez pult v šálke. Také detaily á la vodu ku káve, cukor, mlieko a podobne…to si už sami beriete z príslušných stojanov na pulte. SEDLÁČINA.

Mimochodom, tá šálka samozrejme nebude označná Segafredo logom, aj keď máte Segafredo kávu – a na kaviarňach takmer nikdy nebývajú vývesky/nálepky označujúce aká značka kávy sa kde predáva. 

Ale asi je to jedno, lebo šak aj tak všetci pijú filtrák v demižónoch a ochutené čierne čaje.

Uf. Veľmi kritický príspevok a fínska turistická kancelária by ma zaň naozaj nepochválila, ale celé je to pravda! 

Takže moji fínski spoluobčania, žiadne pindy a napravte to tu na európsky štandard, lebo sa s Brezákom zbalíme a presťahujeme sa do Banskej Bystrice alebo čo (resp. stačilo by do Tallinnu, už tam je kávová a čajová kultúra na obvyklej slovenskej úrovni…ale BB je rovno pri Brezákovej obľúbenej BŠ, a mne by tiež nevadilo byť v obklopení HORAMI :D).  

Povedz niečo

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s