Varíme, varíme

polievka1

Dneska som vstala, išla som s Gimlim von a ida cestú okolo potravín som zistila, že budú najbližšie dva dni zavreté. RADOSŤ JAK HOVADO!!!! Hlavne, že doma nemáme ništ. Čo sme ale doma mali boli keittojuurekset, čili polievkový mix koreňovej zeleniny, krupicu, eko vajíčka a tak…takže niečo sa už z tohto vykúzliť dá…a tak som kúzlila.

Džejmý Oliver vo fínskej verzii víám teraz prináša jedinečne extrémne zložitý recept, ktorý by uvaril aj Gimli – skúste to, keď budete umierať od hladu, alebo sa budete nudiť! :))

Polievka sama o sebe je vegánska, bezlaktózová a bezlepková, keď pridáte halušky, je z nej vegetariánska verzia. A ak do halušiek nadrbete pečienku, už nebude ništ poriadne z toho! :D

VEGERECEPT: Zeleninová polievka s krupicovými haluškami

Ingrediencie na polievku:

– 3 mrkvy
– 1 kus zeleru
– 2 krumple
– voláky petržlen
– 1 cibuľa
– 1 strúčik cesnaku
– trošku ryže (tak 2 – 3 lyžice, ja mám špeci ryžu s nejakými krúpkami…môžete tiež prihodiť)
– sladká paprika
– csípos paprika
– kmín
– korenie
– soľ
– olej
– zeleninový bujón (neleniví ľudia budú mať možno vlastní vývar, ale tým pádom už polievka nebude vegánska)

Postup:

Všetky zeleniny si nakrájame na malé kocôčky (ôôô!). Do hrnca šprcneme tak 3 – 5 lyžíc repkového oleja (alebo slnečnicového….bohatí, zdravo žijúci ľudia použijú svätý grál zdravia, t. j. olej kokosový, kerý ja ale nemám) a počkáme, kým sa rozohreje. Vrazíme tam cibuľu a cesnak, premiešavame, kým sa jemne zosklovatia a zavoňajú. Pridáme kmín, zeler a petržlen, osmahneme. Pridáme zemiaky – POZOR!, jeden zemiak je tu nakrájaný na normálne kúsky a druhý na maličké kocôôôčky (ten sa potom rozpustí a zahustí polievku, SRAL PES NA ZÁPRAŽKY) a mrkvu. Osmahneme všetko spolu, pridáme papriky (od oka, ale neprežeňte to), pokoreníme, posolíme. Potom tam nalejeme už rozmiešaný bujón/vývar, stíšime sporák, prikryjeme a necháme bublať, koľko sa vám zasce (ale tak aspoň 15min možno).

Krupicové halušky s vňaťkou:

Od oka dáme do misky pokrájané kúsky masla, možno tak na 4 polievkové lyžice mi to vyšlo..? Necháme zmäknúť. Potom do toho vmiešame zase cca 4 PL hrubej krupice a jedno (eko) vajce. Poriadne vidličkou popremiešavame a pridáme na kúsky nasekanú petržlenovú vňaťku. Necháme odstáť pár minút, následne vidličkou/lyžičkou pridáme halušky do polievky a povaríme, kým nevyplávajú na povrch. POZOR, haluškové cesto má byť vláčne, relatívne riedke (asi ako….make-up :D) a neosolené, inak sú halušky tvrdé.

Potom zežerieme! ;)

polievka2

Povedz niečo

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s