Je kosa, urobme si karjalanpaisti

Dneska trošku z fínskej, resp. z KARELSKEJ kuchyne – urobíme si karjalanpaisti, alebo karelský vývar! Som prudko inšpirovaná, lebo sme si ho včera kuchtili s Brezákom, takže mám v hlave rovno aj recept. Fotka je ale len ilustračná, je totiž viac food styling. ;) Karjalanpaisti je skoro ako guláš, ale vodnatejší, tak sa nebojte to potom fakt poriadne zaliať vodou…dobré to je!

KARJALANPAISTI S VARENÝMI ZEMIAKMI

Čas prípravy: 3h
Obtiažnosť: uvaril by aj Gimli
Chutnosť: výborná
Cena: ništ, najdrahšie na recepte je mäso
Uvaríte 2 porcie pre obvyklých ľudí, a 1 porciu pre môjho tatka :D

Ilustračné foto, klik na zdroj.
Ilustračné foto, klik na zdroj.

Ingrediencie:

  • 1kg krumplóv + kmín (to je moja úprava, lebo Fíni nevaria krumple s kmínom)
  • slnečnicový/repkový olej
  • maslo
  • 2-3 väčšie mrkvy
  • 2-3 biele cibule
  • 700g mäsa – najlepšia je zmes na guláš
  • mleté korenie (hocijaké, my máme trojfarebné)
  • soľ
  • 3-4 bobkové listy
  • 3 strúčiky cesnaku

Postup:

Vezmeme si (ideálne) wok a dáme doňho 3-4 lyžice oleja + trochu masla. Chvíľu počkáme, kým sa olej a maslo nezohrejú a pridáme pretlačený cesnak. Miešame, a keď cesnak zavonia, pridáme nakrájanú cibuľu (nemusí byť nijako extra tenko, ako sa vám zachce, viď fotka). Pridáme mleté korenie a do woku vsypeme mrkvu nakrájanú na cca 2-3cm široké krúžky (niektorí ju ale nechávajú aj celú, ale keď je menšia, lepšie sa z nej uvoľnia vône a chute). Za stáleho miešania počkáme, kým mrkva zavonia a jemne sa opraží, a následne pridáme mäso.

Zapneme si rúru na 250C, aby sa nám začala predhrievať.

Mäso vo woku premiešame so všetkými ingredienciami, môžeme ešte doplniť korenia (toho NIKDY nie je dosť, ahem!), necháme ho zatiahnuť sa a wok odstavíme od sporáka.

Do zapekacej misy (alebo do jenskej, prípadne do veľkého a nižšieho hrnca – niečo, čo strčíte do trúby) dáme obsah woku a pridáme bobkové listy. Prisolíme a prikoreníme a zalejeme vriacou vodou (Brezák prevaril v konvici) tak, aby bolo všetko vodou zakryté.

Strčíme do rúry predhriatej na 250C na 30 minút.

Po 30 minútach teplotu rúry znížime na 150C a karjalanpaisti zakryjeme (ja som ho zakryla kusom alobalu poprepichovaného vidličkou, ale možno ste dospelí, a máte naozajstný dekel na misu wtf) a necháme pomaly piecť 1,5 hodiny.

Približne 20 minút pred koncom pečenia si uvaríme krumplíky a po dopečení sa snažíme nezaslintať celý stôl, ale naservírujeme si karjalanpaisti so zemiakmi a všetko zjeme na jeden šup. :)

Hyvää ruokahalua! Dobrú chuť!

Takto nejako to bude vyzerať. :) Klik na zdroj.

Ta čo? Idete na to? :) Ak jo, dajte vedieť, či vám chutilo!

2 thoughts on “Je kosa, urobme si karjalanpaisti

  1. no tak toto urcite vyskusam… lebo upgrade oproti slovenskym gulasoidnym receptom je v pripade tohto receptu kombinacia varenia s naslednym pecenim,, a ako kucharecka skusena tipujem, ze tam je aj tajomstvo skvelej chute. Ludia su inak sprosti v tom, ze nechapu klucovy vyznam technologie. Da sa urobit exkluzivne jedlo z troch ingrediendicii, ale musi sa vediet s ktorou kedy co urobit uplne presne, Varenie je super relax a experiment :-)

Povedz niečo

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s