Ako sa dostať do Fínska

Už dlho tu nebol nejaký užitočný článok – možno by sa tu aj jeden zišiel v záplave blábolov o počasí, že? :D Hľa, deve sa nescelo brožúru a projekt do školy robiti, i sadla si, i múdre rady pre dobro ľudstva spísala.


Nuž, tak ako sa taký fínskachtivý človek sem na sever dostane? Lietadlom, poviete si… a máte pravdu, lietadlom to ide najrýchlejšie. No ale – akým lietadlom, odkiaľ, za koľko, kde kupovať letenky? A ide to aj inak? Pome na to:

DO FÍNSKA LIETADLOM
Do Fínska sa všeobecne dostať dosť ošemetne a draho (teda v porovnaní napr. s tým, ako jednoducho sa dá letieť do Anglicka alebo niekde do Barcelony), ale keď má človek oči a uši nastražené, môže vychytiť nejaký dobrý deal na letenky. Letenky si môžete hľadať cez rôzne weby, ja mám najradšej Skyscanner.

VIE- HEL
Z Viedne do Helsínk pravidelne lietajú Finnair, Lufthansa, SAS, airberlin, norwegian a airBaltic, tieto lety sú ale VŽDY (fakt, vždy) drahšie ako lety z Budapešti, alebo z Prahy. Tu by sa zišlo nonšalantne poskytnúť nejaké insiderské rady, takže očúvajte:

  • airBaltic zvykol byť najlacnejší, ale už to nie je taká sláva…mávajú ale často akcie na letenky, tie sa oplatia. Zapíšte sa preto do ich newslettera, nech o tých akciách viete! Mimochodom, airBaltic lieta vždy cez Rigu (RIX). Pri kúpe letenky si dávajte pozor na veľmi dlhé prestupné doby, letisko v Rige je prťaté, a nič sa tam nedá robiť.
  • Lufthansa lieta s prestupom v Mníchove (MUC) alebo vo Frankfurte nad Mohanom (FRA). Ak vám toto nejako extra nevadí, tak sa takéto (spätné) letenky dajú nájsť už okolo 180 Eur, čo je fajn. Ak máte kartičku Miles & More, môžete si zbierať body, Lufthansa je v Star Alliance.
  • Finnair je jediná letecká spoločnosť, ktorá lieta VIE – HEL priamo, trvá to tuším 2h 20min, alebo tak nejako. Ich letenky sú ale aj najdrahšie, a pozor! Finnair nepatrí pod Star Alliance, na zbieranie bodov musíte mať Finnair kartičku (obyvatelia Fínska ako JA ju majú múdro prepojenú so svojou Stockmann kartičkou, kde nikdy nenakupujú, lebo nemajú lóve, a body sa im zbierajú aj tam).
  • airberlin lieta cez Berlin – Tegel (TXL), letenky majú tiež celkom normálne ceny
  • norwegian lieta do Viedne väčšinou cez Oslo – ale keď pôjdete z Budapešti, alebo z Prahy, máte (väčšinou) priamy let! ;)

BUD – HEL
Letieť z Budapešti je veľmi múdry nápad, lebo je to o dosť lacnejšie, ako ísť z Viedne. Z Budapešti taktiež lietajú Finnair, Lufthansa, SAS, airberlin, norwegian a airBaltic, tie priame lety (Finnair, Lufthansa, Norwegian, SAS) trvajú rovnako ako do Viedne.

PRG – HEL
Podobne ako pri Budapešti, radšej choďte odtiaľto, ak je vám stav účtu milý. Z PRG zase raz lietajú Finnair, Lufthansa, SAS, airberlin, norwegian a airBaltic. Kedysi lietal aj WizzAir (do Turku), ale táto trasa je už zrušená, takže ništ.

BTS – HEL
To nech vás ani len v tej najhoršej nočnej more nenapadne, to sa v živote nedoplatíte. Ale!!! V zime lieta airBaltic cez Rigu do Popradu! Fakt si nevymýšľam. :)

KRK – HEL
Ak bývate niekde v Žiline, alebo na Ostrave, možno bude pre vás lepšie ísť z Krakova do Helsínk s LOT Polish Airlines. Prestupovať ale budete musieť vo Varšave, priame lety KRK – HEL nie sú.

DO FÍNSKA VLAKOM
Haha! Chválim za dobrý nápad, bohužiaľ ale nebude celkom uskutočniteľný, lebo medzi Litvou a Lotyšskom chýba kus železnice, takže sa tadiaľ nedá prejsť vlakom. Huehue. Ak ale máte veľa času a (bielo)ruské víza, môžete ísť okľukou cez Petrohrad:

Alternatívne, a uskutočniteľne môžete ísť vlakom do Varšavy, a z Varšavy chodia autobusy do Tallinnu. Odtiaľ už na trajekt (Tallink Silja Line býva najlacnejší) a voilá, ste v Helsinkách! Ani to dlho netrvalo, len asi polroka.

Ak by vám ale nevadila menej priama cesta, môžete sa cez Nemecko a Dánsko dopraviť vlakom do Štokholmu, a odtiaľ ísť trajektom do Fínska.

DO FÍNSKA AUTOBUSOM
Autorka tohto textu vždy cestuje s Gimlíkom, takže toto nemá neoverené….ale rome2rio sa tvári, že máme z Bratislavy pravidelnú (!) autobusovú linku do Rigy, odkiaľ sa dá ísť zase inými autobusmi do Tallinnu. A z Tallinnu zase trajektom do Fínska. No považte:

Zase z rome2rio.com
Aj prvá, aj druhá mapka sú z rome2rio.com

DO FÍNSKA AUTOM
Išli sme tak, 2x! Presnejšie, nebolo to auto, ale skôr taký minibus/mikrobus, a našimi šoférmi bola partička hôrnych chlapcov od BB, kerí išli robotovať do Fínska a opravovali tam staré drevené domy (puutalot). Tákáto cesta nie je pre slabé povahy, lebo Poliaci majú na chuja cesty, a okolo Varšavy a Krakova zvyknú byť zápchy. Na druhej strane, je fajn, že si môžete zvoliť tempo cesty aké sa vám chce (s výnimkou toho, keď uviaznete v spomínanej zápche…), a spraviť si z toho epic roadtrip, a zjesť všetky pierogi po ceste cez obrovské Poľsko.

Ak nemáte vlastné auto, a chcete chytiť nejakú spolujazdu, tak si pozrite BlaBlaCar! :) Odporúčam vám ale nastaviť si hľadanie na toto:

Jou, mám poľský BlaBlaCar, lebo šak všeslovanská vzájomnosť alebo čo.
Jou, mám poľský BlaBlaCar, lebo šak všeslovanská vzájomnosť alebo čo.

Prečo takto zrovna? Ta lebo:

  • do Tallinnu chodí oveľa viac ľudí ako do Helsínk (a potom z nich veľa pokračuje z Tallinnu do Ruska)
  • keď si tam nevpíšete presný dátum, ukáže vám to VŠETKY jazdy užívateľov do Tallinnu
  • mimochodom, keď si necháte políčko “odkiaľ” prázdne, BlaBlaCar vám ukáže všetky cesty užívateľov do Tallinnu….takže, možno niekto ide z Krakova, a tak si môžete sadnúť napr. na PolskiBus a odviezť sa do Krakova, odkiaľ budete pokračovať spolujazdou.

Napríklad teraz by to pre mňa s tou cestou do Tallinnu vyzeralo dosť biedne:

Juj, ale mohla by som sa dnes večer zviezť do Tallinnu! Screenshot z BlaBlaCar.com
Juj, ale mohla by som sa dnes večer zviezť do Tallinnu! Screenshot z BlaBlaCar.com

Týmto blogom by som inak chcela poprosiť stredoeurópsky šoférsky ľud, aby častejšie chodil medzi Bratislavou/Viedňou/Budapeštou/Dunajszérdou/hocijakou pažou a Tallinom/Helsinkami, aby sme sa s Gimlim a s Brezákom mohli zviezť! Kiitos.

DO FÍNSKA….INAK?
Koňom? Bicyklom? Pešibusom? Stopom?
S týmto nemám skúsenosti, ale ak sa tu nejaký blázon vyskytne, ktorý odbicykloval zo Slovenska až do Fínska, nech sa láskavo ozve, doplním informácie do tejto sekcie. :P


PÁR VŠEOBECNÝCH RÁD

  • vždy (aj keď idete v lete!) si so sebou vezmite nejaké legíny (ženy) a nejaké dlhé spoďáre (chlapi), lebo táto krajina nepozná leto má dosť..ehm…chladné počasie, a aj v lete tu môže byť len +14C (been there done that, minulý týždeň)
  • takisto si VŽDY, ale naozaj VŽDY vezmite nejakú nepremokavú bundu s kapucňou (toto je te spisovný tvar? Hihihi…hovník, posilňovňa!), špeciálne ak idete do Helsínk, Turku, Pori, Vaasy…chápeme sa, na pobrežie. Pri Baltskom mori je furt vlhko, a prší nám tu jedna radosť.
  • šatka a vesta sa vám tu tiež zídu, lebo tu fučí a je tu väčšinou kosa, a vôbec, Suomi!
  • pripravte sa tu na divoké ceny, špeciálne alkoholu (alkoholikom teda odporúčam nepokračovať za Tallinn, lebo budú musieť abstinovať a roniť trpké slzy pri pohľade na 0,33l miniplechovku piva za 3,5 eura a 0,75l vína za 14 eur)
  • ak ste študent s ISIC kartou, a myslíte si, že vám fínske železnice VR dajú nejakú študentskú zľavu na ich úplne drbnuté ceny, MÁTE SMOLU. Radšej si kúpte InterRail lístok pre Fínsko, ušetríte nenormálnym spôsobom.
  • hostely a hotely sú tu drahé, ak chcete ísť len kuknúť Helsinki, nájdite si radšej z Tallinnu dennú cruise, a bývajte v Tallinne
  • airBnB a Couchsurfing save the day
  • na cesty po Fínsku je fajn OnniBus (ale nie so psom, takže ja som out)

Tak. Dúfam, že vám toto pomohlo, a niekedy sa sem dotrepete (najlepšie BlaBlaCarom a ja sa potom zveziem s vami späť do mojej bryndzovej domoviny).

Hyvää matkaa! Trevlig resa! :)

Povedz niečo