FAQ

Keďže furt z času na čas dostávam od náhodných fejsbúkerov a emailovačov rôzne otázky o sebe, o Fínsku, o Fínsku, o sebe a o Fínsku, rozhodla som sa spísať takieto milené FAQ, alebo “často kladené otázky”. Snáď vám zodpovie aspoň časť vašich zvedavých otázok a ja vždy budem môcť poslať len link na tieto FAQ, keď budem zase musieť odpovedať na to isté. :)


 

VŠEOBECNE

Kto si, odkiaľ si, a čo robíš vo Fínsku?
Volám sa Michaela Ištoková, som z Bratislavy, bývam v Helsinkách, a vo Fínsku pracujem ako grafická dizajnérka v jednej fajnej international development agentúre. Predtým som pracovala v hernom štúdiu v Tampere (raz o tom napíšem psychopaticko-depresívnu knihu) a ešte predtým v helsinskej marketingovej agentúre. Žijem tu už skoro štyri roky.

Takže neštuduješ?
Ta hej, dokončujem si BA (Hons) Graphic Design cez Interactive Design Institute na University of Hertfordshire.

A kde si študovala, a čo?
HND Graphic Design na Prague College.

Prečo píšeš taký blbý blog?
Toto celé začalo ako spôsob, ako rodine a najbližším kamošom poslať nejaké info o tom, že som ešte nezamrzla, všetko je OK, a ak niečo OK nie je, tak čo sa deje. Nejako to ale nabralo čítanosť, takže teraz je tento blog taký expatský blábolník (skloňujeme podľa vzoru makovník).

To nevieš písať spisovne a bez nadávania?
Ale chujoviny, tak sa mi nesce. Toto nie je voláke slohové cvičenie, toto je obyčajný blog.

Ty si tá s tým hipsterským slovníčkom?
Aňo, to som ja. Môžete si ho prečítať tu (a doplnkový slovníček mladého Idea Makera tu).

Môžeme byť kamoši na Fejsbúku?
Pravdepodobne nie, som social media overwhelmed!


ŠTÚDIUM VO FÍNSKU

Chcem ísť študovať do Fínska, čo mám robiť?
To ja neviem, pekný môj. Nikdy som tu totiž neštudovala. Odporúčam prelúskať si stránku Study in Finland a sekciu “Coming to Study in Finland” na stránke Infopankki, kde sa určite niečo dozviete.

Okej, ale nevieš čo sa tu oplatí študovať?
Jeden sob, ktorý išiel okolo, mi povedal, že dizajn (všetkého druhu, hlavne ale textilný a produktový), lesníctvo, hudbu, international business a rôzne vychytávky ako napríklad Maritime Management a podobne. Fínsky kamarát – ilustrátor ale napríklad tvrdí, že výtvarné umenie je tu na prd, že toto radšej ísť študovať do Ruska.

Pomôžeš mi s ubytovaním, a tak? Môžem u teba prespať?
Nič nesľubujem, ale šak spýtaj sa ma!

Sú tu dobré intráky?
Neviem, ale mám pocit, že oproti slovenským intrákom budú VŠETKY intráky na sever a na západ od Slovenska dobré, takže asi áno. Vo Fínsku navyše majú aj fajné študentské byty, nadáva sa im HOAS-byty a sú – ak môžem hodnotiť podľa dvoch, ktoré som videla – fakt dobré.


PRÁCA VO FÍNSKU

Ako si si tu našla prácu?
Normálne! Všade možne som poslala svoje CV a portfólio, a modlila sa, že mi niekto odpíše a pozve na pohovor. Odpísala mi väčšina ľudí (veru, iný kraj, iný HR mrav…), ale na pohovoroch som bola len 2x, z toho jeden bol úspešný…a odvtedy sa to všetko začalo.

To fakt si tu nemala známosti?
Brezáka jedine, teda z môjho oboru (grafický dizajn). Ten mi ale nijako nepomáhal (v zmysle “tuná poznám Joža v agentúre XZ, dohodol som ti stretko, asi ťa zamestnajú”), akurát mi dával spätnú väzbu na vypracované testovacie projekty, ktoré mi potenciálny zamestnávateľ zadal. Toto bolo v zmysle “či sú dosť fínske”, alebo “či to nie je hnus”.

Pomôžeš mi nájsť prácu?
Rezolútne NIE, a nie preto, že som sebecké hovado odporné, ale preto, lebo neznášam tento slovenský/stredoeurópsky systém vybavovania všetkého cez známosti. Nie, nie, nie. Nie! A just nie! Ani keby ste boli mojou sestrou, ktorú nemám, tak nie! Pfffftttt.

Ale prečo?! Šak sme Slováci/Česi, krajania! Musíme držať spolu!
To áno, ale v mojom obore nikoho nezaujíma, či ste z Hnúšte alebo zo San Francisca, všetkých zaujíma len vaše portfólio a vaša povaha. Na základe vašej slovenskosti vás na post grafického dizajnéra/game artistu/atď. neprijmú, a ak vás prijmú kvôli mojim medovým motúzom a nebodaj budete ľavý, vyjdem z toho ja ako magor.

Fuj, ty si hovado.
Aj hovadá musia na svete byť, aby bola rovnováha.

A čo tu môžem robiť? Ako tu mám začať?
Záleží od milión vecí, ale v zásade, ak idete po kvalifikovanejšej pozícii, odporúčam mať profil na LinkedIne (a tam byť v skupinách pre fínske joby), gúgliť si priamo firmy, v ktorých chcem pracovať a aktívne sa im ozývať. Prípadne, EURES má sekciu na Fínsko, tam sa tiež niekedy niečo nájde. Dizajnéri, game artists, developeri a podobní, mrknite sa niekedy aj na Arctic Startup a URČITE na GamesJobs. Ak chcete robiť len niečo, tak si pozrite kesätyö (letné brigády) – veľa ľudí (prekvapivo napríklad až z Thajska) sem chodí v lete zbierať lesné bobule, pracovať v lese, pomáhať ako au-pair… Všetko sa dá, keď sa chce! :)

Musím vedieť po fínsky?
V zásade áno, ale v IT sektore, v dizajne a do istej miery aj v turizme to až také nevyhnutné nie je. Alternatívne môžete vedieť švédsky, na západnom pobreží a aj v Helsinkách s tým kľudne vyšéfujete všetko.

Musím vedieť po anglicky?
Áno, pokiaľ tu nemáte nejaký kontakt, ktorý vám bude všetko dohadovať a zariaďovať, a komu by sa také chcelo? Bez angličtiny aspoň na intermediate/upper intermediate úrovni by som to tu moc neskúšala.

Dostala som prácu, čo teraz?
Hurá, gratulujem! :) Teraz vás čaká byrokracia – pozrite sa sem, čo a ako.


KONTAKT

Jak sa ti mám ozvať, keď niečo ešče scem?
Cez tento formulár, kiitos! :)


Ďakujem :)

 

 

1 thoughts on “FAQ

Povedz niečo