Praktický slovníček bratislavského hipstera

Klik na link.
Klik na link.

Dneska nastal ten deň D, kedy som si povedala, že pre Dobro Ľudstva musím spísať NAJFREKVENTOVANEJŠIE SLOVÁ HIPSTERKOMUNITY, aby sa na ne do konca dejín nezabudlo. Kto neviete, učte sa, a rýchlo si to pridajte do frekvenčného slovníčka, lebo to – minimálne v bratislavských hipsterkruhoch, a takisto v niektorých podnikoch – budete nutne potrebovať. Slová sú zoradené náhodne, dôležité sú ale VŠETKY, a ku každému slovu máme aj superhipsteresque príklad.
KOMUNITA
…pochopiteľne! Komunitou je hocičo, ale najlepšia komunita je komunita susedská (pozri heslo SUSED), alebo komunita kreatívna (pozri heslo KREATÍVNY). O kreatívnej susedskej komunite som ešte nepočula, ale zaváňa to opakovaným hipstergazmom.

Príklad: “Celá cyklokomunita sa stretáva pri PKO každú stredu večer.”

URBÁNNY
Urbánne je čokoľvek, hlavne, že je to niečo s mestom. Ak chcete byť trápny, poviete “mestský” namiesto “urbánny”, ale to neznie dostatočne architektonicky, a to je chyba. Prípustné je použitie anglickej verzie urban, to znie skoro ako keby sme boli v Ňujórku alebo tak nejako. Zaujímavé je, že pojem “rurálny” sa v hipsterslovníku takmer nevyskytuje – možno preto, že na dedine hipsteri neexistujú, a mestskí hipsteri si tzv. idú svoje (…neklikajte na to O_o).

Príklad: “Nevyužité medzipriestory v pôvodnom bratislavskom urbánnom prostredí chceme sprístupniť pre lokálnu komunitu.”

URBANIZMUS
Súvis s mestom, viď hore urbánny, Urbanizmus je celá veda a umenie zároveň, ktorej sa venujú najlepšie študované hlavy s diplomami Ing. Arch., ale hipsterkomunita si vzala do hlavy, že každý z nás je urbanista, takže sa to rečami o urbanizme len tak hemží. Veľkou časťou hipsterkomunity sú ale architekti, a u tých sú reči o urbanizme prípustné, ba až žiadané, lebo vedia o čom hovoria (snáď).

Príklad: “Platforma Urbanizmus susedom chce priblížiť potenciál vhodného urbanizmu v danej lokalite pre miestnu komunitu.”

SUSEDSKÝ
S týmto sa vrece roztrhlo! Najväčšou ambíciou bratislavského (veľko)mestského urbánneho hipstera je niečo zdieľať so svojimi susedmi.
Asi má chudák hipster pocit bezbrehej osamelosti na sídlisku Pošeň u mamy v byte, a rád by sa stretal so smradľavými dedami vedľa od vchodu? Zle, zle, zle. Podľa facebookových fotiek taký hipster takmer nikdy do kontaktu so smradľavými dedami nepríde. Z mysterióznych dôvodov sú susedmi na susedských grilovačkách/raňajkách/brunchoch/bazároch/a pod. takmer vždy štýloví, mladí ľudia oblečení v slovenskom dizajne, do ucha im hrá nejaký Ink Midget a bavia sa spolu o letteringu. Hmpf.

Príklad: “Na susedskom pikniku sme si dali cvikľovo-bazovú limonádu s mätou, lokálny jablčný sajder, vegetariánske tahini koláčiky s bryndzou zo salaša a spoločne zasadili cherry paradajky do mobilnej záhrady pri Šancovej ulici.”

KREATÍVNY
Se rozumí, voe. Hipster je vždy kreatívny, aj keby nebol. Kreatívny je kreatívec, ale kreatívnym môže byť aj taký hipsterský urbánny pseudozáhradkár, keď sadí na parapet šalát, ktorý mu následne obsmrdia šecky autá smogom.

Príklad: “Pri príležitosti otvorenia urbánnej piknik platformy vo Vajnoroch uvádzame aj prvý ročník kreatívneho vinobrania.”

DIZAJN/DESIGN
Dvojtvar, môžete použiť oboje, Toto slovo MY HIPSTERI skloňujeme často, lebo veľa z nás niečo s dizajnom robí. Príklad ma žiaden nenapadá, len nejaké pracovne uštipačné, á la “Dizajn hentoho loga vyzerá jak keby ho vygrcala koza.”, ale to nie je ono.

FARMÁRSKY
Čo je farmárske, to je dobré, to si zapamätajte. Najlepší je farmársky trh, to je úplne najmegasupermrte akcoška, a to, že taká Miletička je v podstate tiež farmárskym trhom, to nikoho nezajímá, lebo tam predávajú kyslú kapustu Záhoráci a kukurice slovenskí Maďari, a nie farmári, ktorí majú facebookovskú stránku, robia doma bazovo-kvakovo-biouhorkovú limonádu a sú vôbec strašne cool. Najštýlovejší farmári vyšéfovali dodávanie svojich zelenín a ovocia firmičkám, ktoré robia rozvoz sezónneho, lokálneho zlata zeme v štýlových drevených debničkách priamo domov. Prútené koše sú out, debničky sú the new black.

Príklad: “Susedia z Klariskej navrhujú vyčleniť priestor pre pravidelný farmársky trh spojený s predajom slovenského dizajnu.”

URBAN GARDENING
Súvisí s pojmami urban, urbanizmus. Dobre zvládnutý urban gardening (t. j. mestské zahradníčenie) je super spôsob, ako ušetriť pár eur a svoje zdravie a namiesto umelej, GMO, fertilizovanej Tescozeleniny (pokiaľ teda na ne ste odkázaný, čo asi nie ste, lebo vám chodia debničky z fariem) si môcť sám dopestovať niečo jedlé a dobré. Zle zvládnutý urban gardening je pózerská chujovina á la zeleniny zasadené na Kamennom námestí, ktoré efektne chytajú všetok smog, grcky od sociek, špaky od fajčiarov a prach z cesty – a vy si môžete tieto skvosty z betónových kvetináčov obrať.
Děkuji, již jsem blil.

Príklad: “Iniciatíva Urban Gardening Old Town mapuje priestory vhodné na urbánne mobilné záhrady a snaží sa presadiť ich založenie.”

CYKLO_______________
S cyklo_________ (hocičím) nikdy nič nepokazíte, lebo každý hipster uznáva bicyklovanie sa, a zaznáva autá. Výnimkou sú hipsteri piešťanskí, ktorí neriešia a bicyklujú, lebo všetci v Piešťanoch bicyklujú. Mimochodom, z Piešťan pochádza táto super značka bicyklov Yooniq, ktorú by asi kradmá ruka zlodejova ujebala do 5 minút.

Príklad: “Cyklotrasy v Bratislave chýbajú – tlačíme na magistrát, aby ich čo najviac zapracoval do územného plánu.”

LOKÁLNY
Preč sú časy, keď bolo cool mať tričko z Kanady od uja, ktorý tam žije, a šaty až z Taiwanu. Teraz je cool mať veci, ktoré sú odtiaľto, lokálne! To je samozrejme dobre, globalizácia je otrava (ale zase sa nám nehnusia také francúzske croissanty a makarónky, že?). A tak teda správny hipster chce mať čo najviac vecí lokálnych – plus body, ak tým podporí lokálny dizajn a susedskú komunitu. Mission accomplished.

Príklad: WooleWo má krásne tašky! Je dobré vidieť takéto lokálne talenty v našej dizajnovej komunite.”

INICIATÍVA/PLATFORMA
Dve slová, ktorými môžete označiť skoro hocijakú susedskú, urbánnu komunitu ľudí, ktorá sa združuje kvôli hocičomu, prípadne pomýšľa na združovanie sa kvôli premýšľaniu nad hocičím. Dôležité na týchto slovách je, že zlepšujú cveng danej aktivity – aj keby ste chceli diskutovať o kadibúdkach pre feťákov na Pentagone, stačilo by nazvať to napríklad MethBúdka, a potom dodať:

“MethBúdka je iniciatíva/platforma zaoberajúca sa potrebou a realizáciou eko-kadibúdok v urbánnom prostredí problematickej ulice Stavbárska (Pentagon) združujúca architektov, dizajnérov, street workerov a drogovo závislých z danej lokality snažiacich sa o pozitívnu zmenu.”

Podľa Gúglu je “platforma” toto, tak sa teda nebudem priečiť, lebo túto platformu zrovna spravuje Gazprom.

Tak. Teraz sa už budete vedieť orientovať a vyjadrovať sa na úrovni – užite si to. A ak vás ešte napadnú iné slová, dajte vedieť. Hipstersvet je veľký, a bezbrehý – treba ho skúmať!

—————–

DISCLAIMER: Tento minislovníček bol napísaný s láskou k hipsterom, ku ktorým čiastočne úplne myslením patrím. Hipsteri, ste super! Len na mňa nežvaňte nič s farmami, lebo vám odrbem babkine rajčiny o hlavu.

—————–

Využijem svojich 15 minút slávy, kým veľa ľudí zdieľa tento článok. Na pokročilejšie štúdium hipsterológie odporúčam zahĺbiť sa do tohto článku v Strike časáku: Rhian E. JonesKILL ALL HIPSTERS. Príjemné vzdelávanie prajem!

95 thoughts on “Praktický slovníček bratislavského hipstera

  1. Ja som podla definicie hipsterov tiez hipster, no ja som som nim uz bol pred tym ako to bolo cool. Uplne zle. Hipsteri sa nemozu grupovat uz z principu hipsterciny ale ocividne im to neprekaza… A ten akoze underground a nezavislactina je pre mna dost smiesna, lebo sa podobaju ako vajce vajcu. :) kazdopadne som sa zasmial a dik. (ciarky nepouzivam, lebo nemusim)

    1. Ty si ocividne uberhipster a tento jav (byt hipster skor ako to bolo cool) by som nazval “hipsterskym paradoxom”. :)
      Ako vidis, ja som uz nad tym vela rozmyslal..

  2. to ze si bol hipster este predtym ako to bolo cool, je vlastne presne co to hipster je – je nieco, robi nieco, nosi nieco este predtym ako sa to stane cool. takze vlastne sa mozes v tomto brat ako jeden z prvych hipsteroch EVER ! gratulujem :)

Povedz niečo